XHTML Tutorial - Kapitel 3: Head och Body

OK, om du läste det förra kapitlet, så fick du ju tillfälligt bekanta dig med HTML-taggen <äpple>. Tyvärr så kommer era vägar aldrig att korsas igen eftersom det bara var något jag hittade på till exemplet. Det har nu istället blivit dags för oss att börja titta på några "riktiga" HTML-taggar.

Bortsett från den obligatoriska taggen <html> som du redan sett, så finns det två andra taggar som får anses hyfsat nödvändiga i ett HTML-dokument, och dessa är <head> och <body>. "Huvudet" används för att hålla reda på några olika generella egenskaper som summerar sidans innehåll, och "kroppen" blir då där själva innehållet i form av text och bilder hamnar.För tillfället ska vi inte bry oss så mycket om alla de "generella egenskaperna" som hör till <head>-taggen, eftersom de mest används för att optimera sidan för sökmotorer och liknande katalog-tjänster. Vi ska dock titta lite närmare på en av dem, och det är taggen <title>. Title-taggen sätter titeln för sidan, du vet den där textraden som syns allra högst upp i webläsaren.

Om vi slänger ihop head, body och title så skulle vi kunna få något sånt här:

<html>
  <head>
    <title> Min hemsida </title>
  </head>
  <body>
    Bara en liten obetydlig textrad.
  </body>
</html>

Så småningom kanske jag inkluderar lite skärmdumpar här och visar resultatet av exemplen, men än så länge överlåter jag det till dig att klistra in dem i en egen text-fil och öppna den i din webläsare om du vill se hur resultatet ser ut. I exemplet ovan kommer titel-raden i webläsaren att bli "Min hemsida" och på själva sidan kommer det att stå "Bara en liten obetydlig textrad."Vid det här laget har du förmodligen också lagt märke till indragningen av taggarna i exemplen - hur vissa är längre till höger än andra? Blankstegen är en metod som gör det lättare att se vad som ligger "inuti" ett annat element, och förhållandet mellan två element på det här viset kallas vanligtvis "parent" och "child". Title-taggen är child till parent-taggen head, och head blir då på samma vis "barn" till "föräldern" html.

När jag säger "element" ovan så menar jag den enhet som båda taggarna plus deras innehåll bildar. Man kan också kalla det ett "objekt".

< Tidigare: Introduktion

robert@eagleowl.se 026-16 13 61 www.eagleowl.se
©2022 EagleOwl