XHTML Tutorial - Kapitel 2: Introduktion

HTML kan med all rätt sägas vara en av de grundpelare som hela den moderna webben är byggd på, det är en av hörnstenarna som alltid finns närvarande i snart sagt varje hemsida på internet. Oavsett om sidan är utbyggd med stora mängder JavaScripting, avancerad server-side programmering som PHP eller ASP, eller med plugin-drivna effekter som Flash så är HTML i en eller annan form alltid med och lägger grunden.Så vad är då detta magiska "lim" som binder ihop alla de olika komponenterna en hemsida består av? Jo, det är vad som blivit känt som ett "markup-språk", och som används för att "märka upp" eller "strukturera" innehållet på sidan. Det gör detta via något som kallas "taggar" (eng. "tags").

Ett bra sätt att tänka sig HTML-taggar är som etiketter. Du vet väl hur etiketter fungerar? Man lägger lite prylar i en låda och sätter en etikett på den, varpå man kladdar ner innehållet så att man alltid vet vad som finns i lådan utan att behöva lyfta på locket och titta efter.

HTML tar det här ett steg längre. HTML är nämligen en magisk låda, som helt automatiskt formar innehållet i lådan efter vad du skriver på etiketten. Om du lägger en sten i lådan och skriver "Äpple" på etiketten, så kommer stenen i lådan plötsligt att ha blivit ett mumsigt äpple! Ganska fräsigt, va?Det här är faktiskt huvuddelen av vad du behöver veta om hur HTML fungerar. Allt du behöver lära dig nu är hur man skriver dessa etiketter, och det är inte så svårt det heller. HTML-taggar börjar och slutar med hakparenteserna < och >, och de flesta - men inte alla - är uppdelade i en "start-tagg" och en "slut-tagg". Slut-taggen behöver också inledas med ett slash-tecken (" / ").

Låt oss titta på ett exempel. Om vi skulle vilja ta vår sten och förvandla den till ett äpple, skulle koden för det kunna se ut såhär:

<html>
  <äpple> Sten </äpple>
</html>

Ser du hur äpple-taggarna omger stenen i mitten? Eftersom de är placerade på det viset, kommer de att göra äpplen av allt emellan. Hade vi lagt en massa andra föremål mellan taggarna, bredvid vår sten, hade äpple-taggarna gjort äpplen av dem också. Saftiga, smaskiga äpplen.Observera även att jag använt taggarna <html> runt hela exemplet. Dessa är alltid med i början och slutet av dokumentet, och talar om för besökarens webläsare att detta är en HTML-fil. Lägg också märke till slash-tecknet i båda slut-taggarna </äpple> och </html>.

Om du glömmer att ange slut-taggen så kommer inte den stackars webläsaren att veta när etiketten ska upphöra, och kommer då att fortsätta göra äpplen av allting i resten av dokumentet. Och tro mig, så många äpplen vill du inte ha.

< Tidigare: Förberedelser

robert@eagleowl.se 026-16 13 61 www.eagleowl.se
©2022 EagleOwl